Overslaan en naar de inhoud gaan

VVJ steunt 3 journalisten tegen politieman Lamine

Aan een journalist wordt 100.000 € gevraagd voor één zinnetje in een Standpunt. Een andere journalist (nu bij Het Laatste Nieuws) krijgt 390.000 € aangesmeerd voor 3 artikelen. Voor nog een derde (intussen ook overgestapt naar Het Laatste Nieuws) bedraagt de rekening eveneens 100.000 €.

De VVJ betreurt ten zeerste dat ex-politiecommissaris Luc Lamine de drie journalisten en hun krant het recht ontzegt om vragen te stellen en stellingen te ontwikkelen over politietoestanden in Antwerpen. Dat hij begin dit jaar door het Antwerpse hof van beroep strafrechtelijk buiten vervolging is gesteld, doet geen afbreuk aan de vrijheid van de pers om kritisch te zijn en blijven. De vordering van Lamine komt dan ook neer op een flagrante miskenning van de persvrijheid in dit land.

De enorme hoogte van de schadeclaims maakt het alleen nog erger. Hierdoor wordt niet enkel op de betrokken journalisten maar ook op al hun collega-journalisten een dermate intimiderend effect uitgeoefend (zo al niet beoogd) dat redacties niet langer vrijuit over de heer Lamine of zijn politiekorps zullen durven berichten.

Het valt te begrijpen dat de heer Lamine vragen heeft bij de wijze waarop de pers en ook sommige politici en het openbaar ministerie hem hebben behandeld. Als publieke figuur met een enorme maatschappelijke verantwoordelijkheid zou hij anderzijds moeten erkennen dat hij meer dan wie ook het voorwerp kan uitmaken van commentaar en kritiek.

De VVJ wenst er nog aan te herinneren dat in zoverre discussie mogelijk is over een aanpak van de pers, de Raad voor de Journalistiek het uitgelezen forum vormt om die discussies te voeren. Als beroepsvereniging zal de VVJ verder onderzoeken of ze zelf ook kan tussenkomen in het mogelijk op til zijnde gerechtelijke geding. Ook in afwachting verleent ze de betrokken journalisten alle logistieke en morele steun. (PD, foto: Photo News)

Onze partners