Overslaan en naar de inhoud gaan

Dringende oproep aan Roularta om te indexeren

Brussel, 18 december 2023

 

Beste Roularta-directielid,

Beste uitgever,

Het voorbije jaar beslisten heel wat mediabedrijven om te indexeren. Om en bij de 100 freelancers dringen nu aan bij Roularta op indexering, met steun van verschillende loontrekkende collega’s, de VVJ en de AJP. Zie hier de open brief van de Roularta-freelancers.

De freelancers bij Roularta stelden vast hoe het ene na het andere mediabedrijf het voorbije jaar (collectief) indexeerde. Stuk voor stuk namen ze de rechtvaardige beslissing om de freelancevergoedingen aan te passen aan de galopperende levensduurte. Dat is een belangrijk signaal, want op dit moment gaan wij freelancers alsmaar minder verdienen.

Voor loontrekkenden gebeurt die loonindexering automatisch, freelancers moeten die vraag zelf op tafel leggen.

Roularta werkt met freelancers, veel freelancers, zowel aan Franstalige, als aan Nederlandstalige kant. Zonder freelancers – en hun loontrekkende collega’s – geen nieuws en geen kwaliteit. Journalisten vormen het hart van het nieuwsbedrijf. Ze zijn non-stop paraat om uit te rukken. Dankzij hen blijft de burger geïnformeerd over brandende maatschappelijk relevante thema’s, en krijgen lezers inzichten in alles wat er speelt binnen de culturele en lifestylewereld. Ook geen bladen zonder eindredacteurs, die mee de kwaliteit van onze bladen en websites waarborgen, of zonder grafisch vormgevers, die onze verhalen vertalen in heldere en inspirerende lay-outs.

Dat 24/7-engagement verdient waardering en een correcte vergoeding. Een correcte vergoeding houdt ook in: indexeren. Iedereen indexeert, van verzekeraar tot boekhouder, de freelancejournalist kan niet achterblijven. Dat zou niet eerlijk zijn. Alleen kunnen wij in de realiteit niet zelf beslissen om onze tarieven te verhogen zoals diezelfde verzekeraar of boekhouder. Zelfs niet wanneer er al ettelijke jaren een indexsprong plaatsvindt.

Daarom hebben we ons verenigd. Met meer dan 100 freelancers vragen wij u, met grote aandrang, om onze tarieven zo snel mogelijk, liefst al met ingang vanaf januari, te indexeren met tien procent.

Wij zijn trots op Roularta en doen ons werk graag. Elke dag opnieuw geven we het beste van onszelf. We willen dat ook blijven doen. Maar goede journalistiek heeft een prijs. Sterker nog, correcte vergoedingen moeten de journalistieke onafhankelijkheid waarborgen en ervoor zorgen dat we de boeiende bladen en websites die Roularta rijk is naar een hoger niveau kunnen tillen.

 

Dat is een kwestie van respect, voor uw medewerkers en voor onze belangrijke maatschappelijke taak die we elke dag opnieuw waarmaken.

Wij rekenen op u!

 

De freelancers van Roularta

(De namen zijn bekend bij VVJ/AJP en Roularta)

(Foto: John Thys/BELGA PHOTO)

Onze partners