Overslaan en naar de inhoud gaan
Een artikel pitchen

5 tips voor een goede pitch

Om als freelancejournalist aan opdrachten te komen, moet je je ideeën pitchen bij een medium, maar hoe doe je dat? Vijf tips!

1. Denk goed na over je idee. 

Een pitch schrijven doe je niet tussen de soep en de patatten. Zorg voor een origineel thema, geen dertien-in-een-dozijn-idee. Dat vereist enig denkwerk, maar hoe beter je idee voor jezelf omlijnd is, hoe groter de kans dat je de ontvanger ook zal kunnen overtuigen.

2. Omschrijf jezelf en je idee kernachtig en helder. 

Iedereen die in de journalistiek werkt, weet dat de mensen die je pitch zullen lezen – hoofdredacteurs, eindredacteurs, coördinatoren … – geen zeeën van tijd hebben. Als ze zich door een A4-lange pitch moeten worstelen, zullen ze hem al snel parkeren in hun overvolle ‘to do’-folder. Daar wordt je beschimmelde idee in het beste geval een half jaar later nog eens uitgevist. Wees dus bondig en duidelijk. Less is more. Dan heb je de grootste kans op een snelle reactie. En o ja, taalfouten in je pitch zijn natuurlijk helemaal uit den boze…

3. Maak je vertrouwd met het medium en zijn lezerspubliek. 

Een artikel over het paargedrag van de drieteenstrandloper past niet bij een financieel tijdschrift. Zorg ervoor dat je pitch aansluit bij het DNA van het medium. Maak je er dus vertrouwd mee, verdiep je erin, en ga ondertussen even na of je idee al niet eerder aan bod gekomen is.

4. Begin niet meteen over geld. 

Wie op een eerste sollicitatiegesprek meteen over zijn of haar looneisen begint, maakt zich even populair als een bidongooier in de koers. Net zo bij een pitch: haal eerst de opdracht binnen en onderhandel daarna over het tarief. Is dat te laag voor de tijd die je in het verhaal zal steken, durf dat dan ook aan te geven, zeker als je opdrachtgever je al kent van eerdere opdrachten en weet dat je kwaliteit levert. Maar als het tarief ondermaats is, mag je daar ook bij een eerste opdracht melding van maken. Vang je toch bot, dan is de keuze aan jou om het al dan niet uit te werken.

5. Geen reactie? Neem de telefoon of ga eens langs. 

Blijft het stil aan de overkant, ook na een reminder? Geen paniek: dat wil niet zeggen dat je idee slecht is. Het is tussen de mazen van het net geglipt, het is nog niet besproken op de redactievergadering, de specialist drieteenstrandlopers was net met vakantie … Er kunnen veel redenen zijn waarom je pitch nog niet beantwoord werd. Laat het niet voor wat het is, trek je stoute schoenen aan: bel naar de redactie of, zeker als je je opdrachtgevers al wat beter kent, ga eens langs. Een nee heb je, een ja kan je krijgen!

Steve Van Herpe

(Afbeelding: freepik.com)

Onze partners