Overslaan en naar de inhoud gaan
Amra Dorjbayar, de bezieler van Wobby.
Amra Dorjbayar, de bezieler van Wobby.

Van data naar verhaal: maak kennis met Wobby

Dagelijks wordt er een zee aan data geproduceerd, toch is het voor journalisten vaak moeilijk om er nieuws mee te maken. Een uitdaging waar ook onderzoeks- en datajournalist Amra Dorjbayar niet aan ontkwam. Vanuit zijn ervaring als datajournalist bij VRT NWS ontstond de zoektocht naar een efficiënte oplossing. En dat werd… Wobby. 

Wobby is een dataplatform speciaal ontworpen voor journalisten. Het helpt om complexe data om te zetten naar boeiende nieuwsverhalen. Het functioneert als een Google voor statistische gegevens en biedt innovatieve oplossingen voor vaak voorkomende dataproblemen binnen de journalistiek.

Hoe werkt Wobby?

Allereerst verzamelt Wobby duizenden datasets van officiële bronnen zoals Eurostat en Statbel en maakt die dankzij een eenvoudige zoekfunctie snel en gemakkelijk vindbaar. Zo krijgen journalisten steeds toegang tot de meeste actuele gegevens, zonder tijdrovend zoekwerk.

Op vlak van dataverhalen zijn journalisten momenteel vaak te afhankelijk van persberichten, maar er worden dagelijks veel data gepubliceerd die verloren gaan omdat niemand ze opmerkt. Wobby zorgt ervoor dat al deze gegevens steeds actueel zijn op het platform. Zo krijgt de journalist dagelijks een lijst van meest recente data, mooi gesorteerd per thema en per databron.

Wobby gaat verder door ook AI-gegenereerde grafieken en samenvattingen aan te bieden, waardoor het de journalist nooit aan inspiratie ontbreekt. Zelfs zonder diepgaande datakennis wordt data-analyse toegankelijk. De tool biedt een gebruiksvriendelijke ‘workspace’ voor de dataleken. Je kan met Wobby spreken zoals je met ChatGPT zou doen - intuïtief en in natuurlijke taal.

Tot slot kunnen journalisten de data volgen die voor hen relevant zijn. Zodra er nieuwe data beschikbaar zijn, ontvangen ze automatisch een melding. De analyse hoeft slechts eenmaal te worden uitgevoerd; bij nieuwe gegevens krijg je dezelfde analyse met bijgewerkte cijfers en visualisaties.

Meer info: Amra Dorjbayar

amra@wobby.ai

+32 476 86 99 18

wobby.ai (journalisten kunnen gedurende twee maanden een gratis account krijgen)

Onze partners