Overslaan en naar de inhoud gaan

The Guardian verstrakt terminologie over klimaatverandering

De stijlgids van de Britse kwaliteitskrant The Guardian schuift forsere terminologie naar voren wanneer het gaat over klimaatverandering. Hoofdredacteur Katharine Viner heeft het over technisch juist taalgebruik en het in lijn brengen van de journalistieke beeldvorming met de wetenschappelijke realiteit.

 

Zeg niet climate change maar climate emergency, global warming wordt global heating, een climate sceptic is voortaan een climate science denier. De richtlijnen van The Guardian maken komaf met wollige berichtgeving over de opwarming van de aarde. Tijd om de ernst van de zaak onder ogen te zien. Niet alleen de inhoud van de berichtgeving moet het publiek de ogen doen opengaan, maar ook de gebruikte terminologie.

Het voorstel komt er in de nasleep van het zoveelste VN-rapport over de gevolgen van de opwarming van de aarde. Klimaatwetenschappers van het IPCC wijzen op de desastreuze gevolgen wanneer de globale CO2-uitstoot niet wordt gehalveerd tegen 2030.

De meningen in Vlaanderen over dergelijke richtlijnen lijken alvast verdeeld. Een wijze beslissing volgens de een, activistisch en dirigistisch volgens de ander. Al klinkt er lof over het feit dat de krant de stijlgids openbaar maakt.

Foto: EPA/CESARO DE LUCA

Onze partners