Overslaan en naar de inhoud gaan
Gebouw DPG Media

VVJ eist transparantie over de ontslagen bij Het Laatste Nieuws

De VVJ roept op tot een open en feitelijk gesprek over de ontslagen bij Het Laatste Nieuws en HLN.be. 

DPG Media stelt dat de ingreep noodzakelijk is vanwege stijgende distributiekosten, maar die uitleg strookt niet met de sterke financiële resultaten van het mediabedrijf. VVJ eist meer transparantie en garanties voor de toekomst van de journalistiek in Vlaanderen.

Eenzijdige uitleg ondermijnt vertrouwen

Volgens DPG Media zijn de negen ontslagen – vijf journalisten van de algemene redactie, drie sportjournalisten en een grafisch vormgever – een gevolg van het wegvallen van overheidssubsidies voor de krantendistributie. VVJ wijst erop dat dit slechts een deel van het verhaal is. In opeenvolgende Vlaamse beleidsnota’s wordt benadrukt dat internationale concurrentie niet mag leiden tot een verlies van lokaal talent. Een gelijk speelveld, zo klinkt het, is cruciaal om de Vlaamse mediasector gezond en competitief te houden.

Innovatie mag geen dekmantel zijn voor jobverlies

Innovatiesteun helpt dat gelijk speelveld te realiseren. Ze dwingt bedrijven vooruit te kijken en in te zetten op nieuwe ontwikkelingen. Maar innovatie mag geen excuus zijn om journalistieke jobs te schrappen zonder een duidelijke toekomstvisie. Mediabedrijven omarmen artificiële intelligentie in alle productiefases en benadrukken dat AI journalisten ondersteunt, niet vervangt. De vraag blijft echter: hoe worden de efficiëntiewinsten geherinvesteerd?

Onderzoek toont aan dat generatieve AI een ingrijpende impact heeft op de nieuwsindustrie. VVJ wil dan ook concrete antwoorden op cruciale vragen: Waar gaan de vrijgekomen middelen en tijd naartoe? Wordt er geïnvesteerd in diepgaandere en kwaliteitsvolle journalistiek? Krijgen journalisten van wie de taken veranderen nieuwe kansen binnen het bedrijf? Wat is de langetermijnvisie voor het journalistieke beroep?

Werkgelegenheid als voorwaarde voor mediasteun

DPG Media boekte in 2023 sterke omzet- en winstcijfers en genoot aanzienlijke innovatie- en andere steun. VVJ vindt het dan ook noodzakelijk dat mediasteun gekoppeld wordt aan voorwaarden op het vlak van werkgelegenheid. Deze voorwaarden moeten niet alleen door de overheid, maar ook door de sector zelf worden vastgelegd.

VVJ betuigt haar steun aan de getroffen journalisten en collega’s. In tijden van polarisatie en desinformatie zijn onafhankelijke, kritische stemmen onmisbaar. Investeren in kwalitatieve journalistiek is essentieel om het publieke debat te voeden en de waarheid te beschermen.

Namens de raad van bestuur,

Charlotte Michils

Algemeen secretaris VVJ/AVBB

Brussel, 19 februari 2025

(foto: Belga)

Onze partners