Overslaan en naar de inhoud gaan
Civil War
Civil War

10 lees- en kijktips voor de zomer

Tien boeken, series of films voor of over journalisten.

 

Boeken

Je gezicht is nu van ons

‘Een niet mis te verstane wake-upcall’, noemt schrijver Bas Heijne dit boek van Kashmir Hill over de gevaren van gezichtsherkenning en het einde van de privacy. Clearview AI, een Amerikaans gezichtsherkenningsbedrijf, heeft namelijk miljarden foto’s in zijn database (ja, ook van jou) en beweert iedereen te kunnen identificeren op basis van slechts één momentopname van een gezicht. Angstaanjagend.

Je gezicht is nu van ons, POM.press, 344 blz.

Virtual reality: van hype tot realiteit

Steeds meer bedrijven en organisaties gebruiken virtual reality (VR) en extended reality (XR) vandaag al op de werkvloer. Ook in de journalistiek zullen deze technologieën binnen afzienbare tijd hun intrede doen. In dit heldere en boeiende boek laten Carl Boel en Jelle Demanet je kennismaken met praktische toepassingen van VR in verschillende sectoren. Een fijne introductie in een nieuwe wereld. 

Virtual reality: van hype tot realiteit, Carl Boel & Jelle Demanet, Borgerhoff & Lamberigts, 183 blz.

New Capital

Voor dit boek trok de Belgische fotograaf Nick Hannes door zes landen (Egypte, Korea, Nigeria, Kazachstan, Indonesië en Brazilië) die in een recent verleden een nieuwe hoofdstad hebben gebouwd of daar volop mee bezig zijn. Het resultaat is een kritische reflectie op ongebreidelde neoliberale stadsontwikkeling en haar sociale en ecologische gevolgen, maar het boek is ook doorspekt met subtiele humor en verrassende toevalligheden.

New Capital – Building cities from scratch, Lannoo, 208 blz.

Front

Robin Ramaekers is al 22 jaar oorlogscorrespondent, eerst voor VRT en dan voor VTM. Op de tweede dag van zijn tweede werkweek vlogen twee vliegtuigen in de Twin Towers. Hij bleef die dag op de redactie, maar toen hij de ervaren collega’s zag uitrukken, begreep hij al: dit wil ik ook. Wat daarna volgt, leest als een spannend tijdsdocument.

Front, Manteau, 384 blz.  

De wetenschap van alles (en nog wat) 

Wetenschapsjournalist Martijn Peters brengt als huiswetenschapper bij de nieuwsdiensten van DPG Media helder en entertainend verslag uit van de wetenschap van de dag. Met dit fijne weetjesboek zet hij zijn missie voort en bewijst hij eens te meer dat wetenschap niet alleen inzichtelijk, maar ook fun kan zijn.

De wetenschap van alles (en nog wat) - 99 antwoorden op grote en kleine vragen, Lannoo, 272 blz.

Films

20 days in Mariupol

Enkele Oekraïense journalisten van The Associated Press zitten vast in de zwaar belegerde stad Marioepol en berichten over de Russische gruweldaden in de stad. Deze documentaire geeft een unieke inkijk in het werk van journalisten die verslag uitbrengen vanuit een conflictgebied. 

VRT MAX

Scoop

In 2019 gaf prins Andrew een veelbesproken interview aan Newsnight, een actualiteitenprogramma van de BBC. Daarin had hij het over zijn betrokkenheid bij de schandalen rond miljardair en zedendelinquent Jeffrey Epstein. Deze film is daarop geïnspireerd en laat zien welke lange weg de vrouwen van Newsnight aflegden om het interview voor elkaar te krijgen. Met onder meer Gillian Anderson en Rufus Sewell.

Netflix

Civil War

Oorlogsjournalistiek is actueler dan ooit. In deze sciencefictionfilm van schrijver en regisseur Alex Garland breekt er een burgeroorlog uit in de Verenigde Staten tussen de Amerikaanse regering en separatistische ‘western forces’. De protagonisten in de film zijn journalisten en fotografen, die verslag uitbrengen van de oorlog en intussen moeten trachten te overleven. Onder meer met Kirsten Dunst in de hoofdrol.

Sinds 17 april in Belgische cinemazalen

Series

Tokyo Vice

De journalist Jake Adelstein verhuist naar Tokio, waar hij gaat werken voor een grote krant. Hij begint onderaan de ladder en raakt bevriend met de doorgewinterde politieagent Hiroto Katagiri. Zo komt hij in contact met de georganiseerde misdaad in de Japanse hoofdstad. De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van de echte Jake Adelstein, een Amerikaanse journalist die het grootste deel van zijn carrière in Japan doorbracht.

Streamz

Forst

In deze duistere Poolse serie onderzoeken een detective en een lokale journaliste samen een reeks brute moorden in het Tatragebergte, op de grens tussen Polen en Slowakije. Forst is gebaseerd op de boeken van bestsellerauteur Remigiusz Mróz.  

Netflix

Magazine

De Journalist

En als uitsmijter: neem een abonnement op De Journalist. Of geef het iemand cadeau. Met De Journalist houd je de vinger aan de pols van alles wat er reilt en zeilt in de media/journalistiek. Klik hier voor meer info.

(Beeld: A24/AP)

Onze partners