Overslaan en naar de inhoud gaan

Cadeautips voor journalisten

Het is aftellen naar Kerstmis, maar wat geef je een journalist (in spe) in godsnaam cadeau? Bij de VVJ hebben we wel een paar ideetjes: van boeken over een gezelschapsspel tot een abonnement.

Verankerd

In dit boek neemt Dany Verstraeten ons mee achter de schermen van het ontstaan en de groei van VTM in het algemeen en het VTM-nieuws in het bijzonder. Een succesverhaal, dat gepaard ging met vallen en opstaan. Weinigen hebben zo’n lange staat van dienst als nieuwsanker, of een beter overzicht van de evoluties die het tv-nieuws in al die jaren heeft doorgemaakt.

Verankerd, Dany Verstraeten, Ertsberg, 296 blz.

Voor ieder wat waars

In dit boek legt de Nederlandse journalist en filosoof Rob Wijnberg een fenomeen van onze tijd bloot, namelijk dat de waarheid haar zeggingskracht verloren lijkt te hebben. Kijk maar naar de discussies op sociale media en de politieke debatten. Wie spreekt nog de waarheid? Iedereen lijkt zijn eigen waarheid te hebben. Maar Wijnberg wil in zijn hoopgevende boek laten zien dat waarheid weer iets kan worden wat we delen in plaats van wat ons verdeelt. Dit boek is een krachtig medicijn tegen het hardnekkige cynisme en de machteloosheid die zo kenmerkend zijn voor deze tijd.

Voor ieder wat waars – Hoe waarheid ons verdeelt en ons weer kan samenbrengen, Rob Wijnberg, De Correspondent, 192 blz.

Geloof jij het?

In tijden van fake news, socialemediabubbels en polarisatie keren velen de traditionele journalistiek de rug toe. Waarom zouden we ‘de media’ nog geloven? In dit boek doordenkt journalist Anton de Wit de betekenis en relevantie van de media vanuit het verrassende perspectief van zijn specialisme: de religieuze journalistiek. Zowel kerk als krant zoekt immers van oudsher naar waarachtigheid.

Geloof jij het? – Waarachtige journalistiek in tijden van nepnieuws, Anton de Wit, Kokboekencentrum non-fictie, 176 blz.

Halfbaard

Deze roman van Charles Lewinsky is een ode aan de vertelkunst, maar laat ook de manipulatieve kant ervan zien. Hoofdpersonage Sebi, die in de 14de eeuw leeft, ontdekt dat aan een goed verhaal vaak meer geloof gehecht wordt dan aan de waarheid. Meesterverteller Lewinsky toont in dit virtuoze boek dat fake news van alle tijden is.

Halfbaard, Charles Lewinsky, Meridiaan Uitgevers, 680 blz.

Migratierecht

Meer dan eens beheerst migratierecht de actualiteit. Van de opvangcrisis in eigen land over verboden deportatie naar derde landen tot het beruchte migratiepact. Negen herkenbare cases maken niet-specialisten wegwijs in de complexe materie van verblijfsrecht in België. Een must voor wie vaak bericht over migratie.

Migratierecht, Ellen Desmet, Academia Press

40 jaar rockfotografie

Persfotograag Gie Knaeps (70) bundelde zowat 400 foto’s die hij gedurende 40 jaar maakte van rockconcerten, vooral voor Humo, in een indrukwekkend overzichtswerk.

40 jaar rockfotografie, Gie Knaeps, Snoeck, 240 blz.

A.I.

Artificiële Intelligentie is overal en zal in de toekomst ons leven steeds meer bepalen, ook in de media. Wanneer je nu naar Spotify luistert, een Waze-route volgt of de spam uit je mails laat filteren, gehoorzaam je eigenlijk een AI-systeem. In zijn boek A.I. legt wetenschapper en tv-figuur Lieven Scheire uit hoe deze nieuwe vorm van software computers en apps vaardigheden geeft die ze tot nu toe nooit hadden.

A.I., Lieven Scheire, Borgerhoff & Lamberigts, 240 blz.

Soeur Mourir

Cecile Bombeke, alias zuster Godfrieda, vermoordde in de jaren 1970 in een rusthuis minstens drie bejaarden. Het moordwapen was een insulinespuit, ook vandaag nog gekend als dodelijk instrument. Van die drie bejaarden wisten we het zeker, want die bekende ze. Maar klokkenluiders spraken van in het totaal misschien wel dertig verdachte overlijdens gelinkt aan Godfrieda. Wat bracht een Vlaamse non ertoe om zo moordzuchtig te werk te gaan? Tom De Smet zocht het uit, ondervroeg alle nog levende getuigen en stuitte op vreselijke feiten.

Soeur Mourir, Tom De Smet, Borgerhoff & Lamberigts, 224 blz., 22,99 euro

Draw for change

In het boek ‘Draw for Change’ schetst journaliste en schrijfster Catherine Vuylsteke het levensverhaal van zes vrouwelijke cartoonisten uit Mexico, de Verenigde Staten, India, Syrië, Egypte en Rusland. Ze nemen het op tegen autoritaire leiders, reactionair denken, en de dogma’s van het patriarchaat, religie en de machocultuur. Er loopt ook een voorstelling, waarin fragmenten uit het boek afgewisseld worden met docufragmenten en cartoons van de cartoonisten. In maart 2024 is die nog te zien in Genk en Oostende.

Draw for change - Six female cartoonists redefining the lines, Catherine Vuylsteke, Lannoo, 176 blz.

Bedank voor bewezen diensten

In 2022 werd Annick Ruyts ontslagen bij de VRT, na 33 jaar dienst. In dit boek onderzoekt de voormalige eindredactrice van het programma ‘Alleen Elvis blijft bestaan’ en oud-presentatrice het rouwproces dat gepaard gaat met verlies van werk. Ze reikt erin manieren aan om beter om te gaan met ontslag, zowel voor werknemer als werkgever.

Bedank voor bewezen diensten – Hoe ontslag ook menselijk kan zijn, Annick Ruyts, Borgerhoff & Lamberigts, 250 blz.

Aandacht

47 seconden kunnen we ons nog concentreren, leert Amerikaans onderzoek. En 25 minuten duurt het vooraleer we vervolgens weer kunnen focussen. In dit boek onderzoekt professor psychologie Gloria Mark de aandachtscrisis die ons allen treft en ook maatschappelijke sporen trekt. En ze formuleert pistes voor minder afleiding en meer focus.

Gloria Mark, Aandacht, Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 317 blz

De Skeptische Kijk

Geen boek, maar een boekenreeks: De Skeptische Kijk omvat tot dusver 13 publicaties van wetenschappers verbonden aan SKEPP, Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudowetenschappen en het Paranormale. Vaccineren doen of laten? 9/11 een complot? Darwinisme of creationisme? Onder leiding van hoofdredacteuren Johan Braeckman, Marleen Finoulst en Tim Trachet worden fake news en desinformatie duchtig ontkracht.

Boekenreeks De Skeptische Kijk, tot dusver 13 publicaties, ASP (Academic and Scientific Publishers)

Chronicles of Crime: 1900

Kruip in de huid van gerechtsjournalist Victor Lavel en reis af naar het Parijs van begin twintigste eeuw in detectivespel ‘Chronicles of Crime’. Parijs floreert en er zijn veel interessante verhalen te vertellen, maar wat jou interesseert zijn moorden, ontvoeringen en berovingen.

Boardgame ‘Chronicles of Crime: 1900’ – 1 tot 4 spelers – speeltijd: 60 tot 90 minuten

Een abonnement op De Journalist

VVJ-leden ontvangen het automatisch, maar ook niet-VVJ-leden kunnen zich abonneren op dit magazine dat om de twee maanden verschijnt. Voor slechts 60 euro (35 euro voor studenten) krijg je een jaar De Journalist in je bus. In het blad vind je niet alleen heel wat nuttige informatie, maar ook interviews met toonaangevende mensen uit het vak. Kortom, een must voor elke journalist (in spe).

Surf naar https://journalist.be/vvj/publicaties

 

Onze partners