Overslaan en naar de inhoud gaan

Slotevent desinformatie

woensdag
26
jun

Context van het event

In 2022 besliste de Vlaamse regering om vijf projecten te steunen die de weerbaarheid van Vlamingen tegen desinformatie kunnen verhogen binnen het kader van het relanceplan Vlaamse Veerkracht. Op dit gezamenlijk slotevent op woensdag 26 juni 2024 worden de eindresultaten van deze projecten voorgesteld. De projecten zijn een samenwerking tussen mediabedrijven, universiteiten, hogescholen en ondernemingen, en kregen samen ruim drie miljoen euro steun. 

De projecten zetten in op diverse aspecten van desinformatie:

* Verhogen van de mediawijsheid en de weerbaarheid van burgers en journalisten tegen desinformatie

Meer diepgaande, oplossingsgerichte academische inzichten over de problematiek

* Ontwikkelen van innovatieve tools en technologieën, bijvoorbeeld door gebruik te maken van artificiële intelligentie

Het evenement zal een unieke gelegenheid bieden om meer te weten te komen over deze projecten en hun bijdrage aan het tegengaan van desinformatie. Tijdens de lunch is er een demomarkt waarin verschillende tools kunnen getest worden. Daarnaast zijn er ook projectmedewerkers aanwezig voor bijkomende vragen over elk van de projecten.

Dit evenement richt zich naar journalisten, mediabedrijven en onderzoekers, al is iedereen met een interesse in desinformatie van harte welkom.

‍Programma

9u30: Deuren open en onthaal

10u00: Welkom door minister van Media

10u10: Setting the scene keynote door journalist en social media specialist Marieke Kuypers

10u45: Deel 1: Tools en formats voor redacties

Project Eerste Hulp Bij Twijfel (EHBT)

Project COM-PRESS

Project Re:Plus

12u30: Lunch en demomarkt

13u30: Deel 2: Jonge doelgroepen bereiken

Project NieuwsWijsNeuzen!

Project Counterscam

14u30: Slotgesprek en -reflectie onder leiding van Ike Picone, professor journalistiek imec-SMIT-VUB en promotor-coördinator Mediapunt

15u15: Netwerkreceptie

Vijf projecten tegen desinformatie

Dit zijn de vijf projecten die gepresenteerd zullen worden:

  • Eerste hulp bij twijfel: Een breed opgezet project gericht op het verhogen van de digitale weerbaarheid van burgers tegen desinformatie door middel van innovatieve tools en formats. Het focust specifiek op de toenemende groep twijfelende Vlamingen die willen weten wat echt is en wat niet, maar die het gevoel hebben dat het almaar moeilijker wordt om feit en fictie van elkaar te onderscheiden.
  • NieuwsWijsNeuzen!: Een initiatief dat kinderen tussen 8 en 12 jaar wil wapenen tegen desinformatie door middel van educatief materiaal en een factcheckpunt op sociale media. Het vertrekt vanuit het kinderrechtenperspectief (recht op informatie) en wil kinderen weerbaarder en wijzer maken.
  • COM-PRESS: Een onderzoeksproject gericht op het ontwikkelen van detectiemethoden voor beeldmanipulatie om journalisten te helpen bij het onthullen van misinformatie.
  • Re:Plus: Een door AI-aangedreven tool die debat faciliteert en een minder polariserend, meer constructief maatschappelijk debat beoogt door middel van het uitwisselen van meningen en argumenten.
  • Counterscam: Een project gericht op het vergroten van bewustzijn over desinformatie onder jonge socialemediagebruikers en influencers, met de uitbreiding van het factcheckplatform deCheckers.be en de ontwikkeling van een "social media storytelling" aanpak.

Deze projecten zijn er met de steun van de Vlaamse overheid, Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Praktisch

📆 Datum: Woensdag 26 juni 2024

📍 Locatie: Arteveldehogeschool, Campus Kantienberg (Voetweg 66, 9000 Gent, lagemissiezone Gent)

🕐 Tijdstip: 10u (start) tot 15u, gevolgd door netwerkreceptie. Het voorziene einduur is 16u00.

📥 Inschrijven: Deelname is gratis, maar inschrijven vooraf is verplicht. Inschrijven kan via dit inschrijfformulier.

Onze partners