Overslaan en naar de inhoud gaan

Verbod om te citeren uit pv over Conner Rousseau raakt aan grondwettelijk verbod op preventieve censuur

Media riskeren dwangsom van 1.000 euro per uur als ze citeren uit pv over Conner Rousseau: Dit is censuur’, zo kopt De Morgen om 18.14 uur vanavond.

Vorige week raakte bekend dat het parket van Oost-Vlaanderen een incident onderzocht waarbij Vooruit-voorzitter Conner Rousseau betrokken was. Hij zou zich racistisch hebben uitgelaten tegenover twee agenten, voor een café in Sint-Niklaas.

Nu blijkt dat de rechtbank donderdag, na een eenzijdig verzoekschrift, een procedure die VVJ sinds lang aan de kaak stelt, verbiedt om te citeren uit het pv van het incident. Volgens het artikel viseert de rechtbank daarbij alle publicaties van DPG Media.

Het geheim van het onderzoek is niet absoluut. Het moet verzoend worden met het recht op maatschappelijk relevante informatie in hoofde van het publiek. Aspecten van het privéleven van een partijvoorzitter met een invloed op zijn publieke functioneren vallen daaronder.

De onevenwichtige beslissing clasht bovendien met het grondwettelijk verbod op preventieve censuur. Het VVJ-bestuur dringt aan op een correctie.

(Foto: Eric Lalmand/BELGA PHOTO)

Onze partners