Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwsconsumptie neemt weer toe

Het percentage Vlamingen dat dagelijks het nieuws volgt is opnieuw toegenomen, zij het licht.

Na de hausse tijdens de coronapandemie in 2020, viel het percentage dagelijkse nieuwsgebruikers in Vlaanderen in 2021 terug van 91 tot 86. Maar in 2022 kwam het opnieuw tot een lichte stijging, tot 88 procent. De intrinsieke motivatie om het nieuws te volgen – het belangrijk vinden – daalde wel voor het tweede jaar op rij, tot 81 procent, het laagste cijfer sinds 2017.

Dat alles blijkt uit de Digimeter, het jaarlijkse onderzoek van Imec-MICT en de UGent naar het gebruik van technologie, ICT en media door de Vlamingen. Dit keer werd in de periode september-november 2022 een representatief staal van 2.309 Vlamingen ondervraagd.

De laagste percentages worden zoals steeds gevonden bij de 18-24-jarigen. Slecht 63 procent van hen blijkt nog gemotiveerd om het nieuws te volgen. Volgens de onderzoekers is die dalende motivatie mogelijk te wijten aan de bezorgdheden over desinformatie en de betrouwbaarheid van het nieuws.

57 procent (+1 procent) van de Vlamingen kijkt momenteel dagelijks naar het nieuws op de nationale tv-zenders, 55 procent (+5 procent) luistert hiervoor naar de radio en 21 procent (+2 procent) leest een papieren krant. Nieuwswebsites (37 procent, - 2) en nieuwsapps (32 procent, -3) doen het minder goed dan in 2021. Die evolutie is vooral het gevolg van het dalende gebruik bij 18-24-jarigen. Sociale media waren in 2022 meer in trek. 44 procent (+2) haalt hier dagelijks zijn nieuws. De sterkste groei hier werd geregistreerd bij 18-24-jarigen: van hen volgt nu al 62 procent (+8) dagelijks het nieuws via social media.

De onderzoekers noteren daarbij een zekere contradictie. Want terwijl er meer nieuws wordt geconsumeerd via sociale media, toch de voornaamste bron van desinformatie, zegt liefst 75 procent (+1) van de ondervraagden bezorgd te zijn over de invloed van valse berichten op de maatschappij. Tegelijk geeft 65 procent (-1) aan beter geïnformeerd te zijn door het bestaan van het internet.

De onderzoekers spreken in dit verband over ‘een waarheidsparadox’. De helft van de Vlamingen doet een beroep op digitale nieuwskanalen, maar maakt zich tegelijk zorgen over de betrouwbaarheid van het nieuws. Velen koppelen daar weliswaar ook actie aan. Liefst 49 procent (-3) probeert de betrouwbaarheid van het nieuws (en de bronnen daarvan) te controleren.

(LV)

 

https://www.imec.be/nl/kennisuitwisseling/techmeters/digimeter/digimeter-2022

 

Onze partners