Overslaan en naar de inhoud gaan
De media en hun microfoons
De media en hun microfoons

Journalisten over nieuwsmijders: 'Dit heeft gevolgen voor de vierde macht'

Wie  de traditionele nieuwsmedia bewust mijdt of wantrouwt is geen uitzondering, leert kwantitatief onderzoek van onder meer Reuters Digital News Report. Na gesprekken met 80 mensen die het nieuws mijden en/of wantrouwen ging de Erasmushogeschool Brussel hierover in gesprek met 29 journalisten. Enkele bevindingen op een rijtje.

Ria Goris

We voerden face to face gesprekken met 29 journalisten: 24 bij de grote mediahuizen (VRT, Mediahuis, DPG), en 5 bij Apache, Doorbraak, De WereldMorgen en PALnws. 

We spraken met 16 mannen en 13 vrouwen. De geïnterviewden hadden gemiddeld 14,4 jaar ervaring in de journalistiek. Een te klein sample om kwantitatieve conclusies te trekken. 

Wel levert het duidelijke inzichten op over hoe journalisten het mijden van nieuws en wantrouwen tegenover nieuws ervaren, hoe gekeken wordt naar punten van kritiek door wie wantrouwt en/of afhaakt, en naar mogelijke oplossingen. 

Download hier het volledige artikel.

Onlangs werden de nieuwe resultaten van het Reuters Digital News Report voor Vlaanderen bekendgemaakt (met cijfers over wantrouwen en nieuws mijden). Daarover vind je meer op: https://www.nieuwsgebruik.be/

DE WERKWIJZE VAN DIT ONDERZOEK

Tussen augustus 2021 en eind december 2022 trokken onderzoekers van de Erasmushogeschool Brussel, onder wie ondergetekende, naar 80 mensen die de traditionele nieuwsmedia mijden en/of wantrouwen om de dieperliggende redenen hiervan in kaart te brengen. De kernbevindingen kan je hier lezen. 

In een vervolgluik legden we in de herfst en winter van 2023 de kritieken van nieuwsmijders en wantrouwers voor aan 29 journalisten en registreerden we hun reactie hierop en bekommernissen hierover. Daarover gaat bovenstaand artikel.

Ten slotte nodigden we journalisten en mensen die het nieuws mijden en/of wantrouwen uit om rechtstreeks met elkaar in gesprek te gaan, in drie dialooggesprekken in de lente van 2024. Een kort verslag hiervan lees je in De Journalist nummer 250.

Onze partners