Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese steun voor media in ‘nieuwswoestijnen’

Europa verleent via het LocalMedia4Democracy project voor € 524.265 steun aan 17 mediabedrijven die in ‘nieuwswoestijnen’ actief zijn. Voor België kan Apache op € 20.900 rekenen.

Het project LocalMedia4Democracy werd eind vorig jaar opgestart door een consortium van vier Europese organisaties en wordt voor 90 procent gefinancierd door de Europese Commissie. Het is de bedoeling media te ondersteunen die opereren in omgevingen waar de toegang tot en de verspreiding van informatie beperkt zijn. De Europese Federatie van Journalisten (EFJ) coördineert het project. Naast geld krijgen de geselecteerde media technische en strategische ondersteuning van het International Media Support (IMS). Journalismfund Europa organiseert de toekenning van de beurzen en zorgt voor de opvolging.

Het LocalMedia4Democracy-project kan tijdens de looptijd van 18 maanden rekenen op een budget van € 2,2 miljoen. 1,2 miljoen hiervan is bestemd voor minstens 30 mediabedrijven in regio’s waar de toegang tot nieuws sterk verminderd is. Na de eerste oproep voor kandidaten selecteerde een vierkoppige jury van mediaexperten, gespecialiseerd in lokale media in Europa, er 17. Het betreft projecten in voormalige Oost-Europese landen zoals Polen (4), Hongarije (2), Letland, Litouwen, Kroatië en Roemenië (elk 1). Ook mediabedrijven in Frankrijk (2), Ierland, Italië, Portugal, België en Spanje (elk 1) worden gesteund. Apache was het enige mediabedrijf uit ons land dat een kandidatuur indiende. Ondertussen is ook een tweede oproep gelanceerd, de deadline hiervoor is 28 september 2023.

Apache wil met zijn € 20.900 ondersteuning een netwerk uitbouwen van lokale onderzoeksjournalisten. De focus daarbij zal liggen op gemeenten en regio’s die momenteel nauwelijks gecoverd worden door media in Vlaanderen. De traditionele media investeren volgens deze nieuwssite immers niet of nauwelijks in lokale onderzoeksjournalistiek, wat op lokaal niveau een negatieve impact heeft op de democratie en het debat. Apache wil verder een deeltijdse coördinator aanwerven en experimenteel een lokaal onderzoeksproject opzetten dat als blueprint kan dienen voor toekomstige projecten.

Luc Vanheerentals / Foto BelgaImage

 

 

Onze partners