Overslaan en naar de inhoud gaan

‘De kaping van de Pompeï’ krijgt prijs voor beste gerechtsjournalistiek

De driedelige Canvas-documentaire 'De kaping van de Pompeï' heeft de driejaarlijkse persprijs van Advocaat.be weggekaapt.

'De documentaire illustreert zeer goed hoe een rechtstaat werkt', aldus Sofie Demeyer, woordvoerder van Advocaat.be. 'De makers gingen daarnaast heel genuanceerd tewerk. Zo hebben ze ook de kant van de daders, de Somalische kapers, bijzonder respectvol belicht.'

‘De kaping van de Pompeï’ werd vorig najaar uitgezonden op Canvas, VRT. De reeks is gemaakt door productiehuis Diplodokus, met Lennart Stuyck en Maarten Stuyck als regisseurs en Barbara Dyck en Maarten Bernaerts als producenten.

Als tweede beste werd 'De Coke Lijnen' gekozen, een reeks van Lars Bové en Piet Depuydt in de krant De Tijd. Op de derde plaats in de rangschikking eindigde 'De zaak Carlo', een reportage op Pano/VRT van journalist Dirk Leestmans, regisseur Jeremy De Ryckere en cameraman Stijn De Moor.

Advocaat.be bekroont om de 3 jaar een Belgisch-Nederlandstalige journalistieke publicatie of mediaproductie over recht en justitie in het algemeen of over rechtbankverslaggeving. De prijs bedraagt 7.500 euro.

Advocaat Peter Callens, voorzitter van Advocaat.be: 'Media en advocaten hebben bepaalde idealen en streefdoelen gemeen, zoals onafhankelijkheid, de bereidheid om misbruik en schending van rechten aan te klagen, het recht op informatie en bescherming van de fundamentele vrijheden. Om die reden en om kwaliteitsvolle journalistiek over recht, justitie en rechtbankverslaggeving aan te moedigen reiken we met Advocaat.be deze persprijs uit.'

Voor de editie 2023 waren er in totaal 22 inzendingen. Een vijfkoppige jury hield die allemaal tegen het licht: Linda De Win (voormalig VRT-journalist), prof. dr. Catherine Van de Heyning (UA en substituut-procureur des konings in Antwerpen), mr. Claire Buggenhoudt (advocaat verbonden aan de balie Antwerpen), Pol Deltour (nationaal secretaris beroepsvereniging van journalisten VVJ-AVBB) en juryvoorzitter Sofie Demeyer (woordvoerder Advocaat.be).

 

Onze partners