Overslaan en naar de inhoud gaan

Berichtgeving ‘Rousseau’: VVJ vraagt journalisten bij hun rol te blijven

Naar aanleiding van de recente berichtgeving over Vooruit-voorzitter Conner Rousseau en bepaalde kritiek hierop nam het VVJ-bestuur volgend standpunt in.

De zelfgekozen coming-out van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau over zijn seksuele geaardheid was de voorbije dagen een belangrijk nieuwsfeit. In de slipstream van die getuigenis werd bericht over vooronderzoeken door het parket wegens mogelijk ongepast gedrag van Rousseau tegenover jongeren (waarvan een vooronderzoek intussen zonder gevolg was geseponeerd).

Het komt elke nieuwsredactie toe om in alle vrijheid en onafhankelijkheid, maar op een verantwoordelijke manier, te beslissen om al dan niet te berichten over deze zaak, en ook hoe ze dat doet. De Code voor de Journalistiek en eventueel deontologische bedrijfscodes bieden daar de nodige handvaten voor.

Berichtgeving over met name seksueel grensoverschrijdend gedrag blijft een delicate oefening. Van journalisten en redacties mag worden verwacht dat ze dit met de nodige voorzichtigheid en zorgvuldigheid doen. Precies daarom werkte de VVJ samen met Sensoa en andere middenveldorganisaties zopas nog een handleiding uit met informatie en adviezen voor de berichtgeving over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zie hiervoor www.devijftees.be.

Toch kan de VVJ niet om de vaststelling heen dat de journalistieke praktijk in bepaalde gevallen vragen oproept bij zowel collega’s als het brede publiek. Zo is een debat op gang gekomen over wanneer en hoe journalisten zelf informatie delen met justitie. Een journalist is immers geen hulpfunctionaris van justitie. Informatie doorspelen aan het gerecht is redelijkerwijze enkel te verantwoorden bij acute dreiging van strafbare feiten.

Ook de gebruikte terminologie is niet altijd accuraat, bijvoorbeeld wanneer gesproken wordt over ‘mogelijke feiten met een minderjarige’. De VVJ ijvert voor vrije en onafhankelijke, maar ook verantwoordelijke journalistiek. Ze zal de huidige debatten intern verder opnemen, en vragen en problemen aankaarten bij de Raad voor de Journalistiek (www.rvdj.be).

 

het VVJ-bestuur

24 juni 2023

Contact: Pol Deltour, secretaris VVJ – 0478 38 10 33

 

(foto BelgaImage)

Onze partners