Overslaan en naar de inhoud gaan

VVJ veroordeelt geweld ten aanzien van journalisten in oorlog tussen Hamas en Israël

Massale evacuaties, luchtaanvallen, gevechten op de grond en stroomuitval bemoeilijken de verslaggeving over de oorlog in Gaza en Israël. Volgens cijfers van het Committee to Protect Journalists (CPJ) zijn er deze week minstens elf journalisten omgekomen - negen Palestijnen, één Libanese journalist en één Israëli. Ten minste één Israëlische journalist is als vermist opgegeven en vele anderen zijn gewond geraakt.

Nog meer meldingen van journalisten die zijn gedood, gewond of vermist in of nabij Gaza worden onderzocht. Vrijdag werd een journalist van het internationale persbureau Reuters gedood en raakten minstens zes andere journalisten gewond tijdens beschietingen in Libanon, aldus het CPJ. Libanon gaf eerder aan formeel klacht te zullen indienen tegen Israël bij de VN-Veiligheidsraad.

De VVJ is bezorgd over de gevolgen voor burgers en journalisten. In navolging van de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) roept ze beide strijdende partijen op om het internationaal humanitair recht en het VN-Handvest te respecteren.

Het VVJ-bestuur wenst haar solidariteit en medeleven te betuigen ten aanzien van burgers en journalisten die door deze oorlog worden getroffen.

(Foto: Polaris/Photo News)

Onze partners