Overslaan en naar de inhoud gaan

VVJ gekant tegen beslissing Jambon om Dewereldmorgen.be door te lichten na 'polariserende' berichtgeving

Een gesubsidieerde organisatie als GetBasic, de vzw achter Dewereldmorgen.be, moet het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) naleven. Zo niet dreigen er sancties. Dat zei Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) vorige week in het parlement na een vraag van Marius Meremans (N-VA). Hij laat de vzw doorlichten. Verschillende commissieleden spreken over een gevaarlijk precedent. De VVJ sluit zich daarbij aan.

De concrete aanleiding voor Meremans' vraag zijn artikels op dewereldmorgen.be over het conflict in het Midden-Oosten. In een democratie mogen we niet enkel organisaties subsidiëren waarmee we het eens zijn. 'Er is echter een wezenlijk verschil tussen een kritische noot en polariseren', klinkt het. Meerdere leden van de commissie manen aan tot terughoudendheid. Stephanie D'Hose (Open Vld): 'De bandbreedte voor politici om op te treden is beperkt tot het decreet.' Eenzelfde geluid is te horen bij Katia Segers (Vooruit) en Orry Van de Wauwer (cd&v).

Voor het VVJ-bestuur komen sancties als inspectie en intrekking van subsidie neer op inhoudelijke inmenging. Een fout of onzorgvuldigheid is altijd mogelijk, maar er zijn genoeg bestaande wegen om dat aan te kaarten, bijvoorbeeld een recht van antwoord of een klacht bij de Raad van de Journalistiek. En als dat niet werkt, kun je altijd overwegen om naar de rechter te stappen.

 

(Foto: Dirk Waem/BELGA PHOTO)

Onze partners