Overslaan en naar de inhoud gaan

VVJ gehoord over hervormingsplannen voor federale openbaarheidswet

Na 30 jaar is de federale openbaarheidswet van 11 april 1994 aan een opfrisbeurt toe. Helaas mist het wetsontwerp ambitie. Wel integendeel, met twee nieuwe absolute uitzonderingen dreigen de minimale verbeteringen een maat voor niets te worden.

Tijdens de hoorzitting in de Commissie Binnenlandse Zaken op 23 mei besprak de VVJ de problematiek van de nieuwe uitzonderingen en het belang van een fast-track procedure voor journalisten. Daarnaast is de wob nog altijd veel te technisch, hands-on communicatie moet de wob toegankelijker maken. 

Tot slot is ook bijscholing voor overheidspersoneel een must. Voor de andere pijnpunten met betrekking tot de wet van 11 april van 1994 verwees de VVJ naar een overzichtsnota die eerder tot stand kwam in de schoot van de sector. Ook experten en middenveldorganisaties droegen hiertoe bij. 

Naast de VVJ werd ook zustervereniging AJP gehoord, net als Cumuleo (een website die alle mandaten van Belgische politici en hoge ambtenaren oplijst), Transparencia (een handige site voor wob-verzoeken), de Commissie voor Toegang tot Bestuursdocumenten (het adviserend beroepsorgaan bij een weigerings- of uitblijvende beslissing na een openbaarheidsverzoek) en de Ligue des droits humains

De hoorzitting van 23 mei (bijdragen sprekers, gevolgd door de talrijke vragen van de commissieleden) kan hier herbekeken worden. (Foto: Juliette Bruynseels/BELGA PHOTO)

Onze partners