Overslaan en naar de inhoud gaan

Afschaffing krantenconcessie - persbericht AVBB d.d. 2/12/2023

Persbericht – 2 december ’23

De AVBB (VVJ en AJP) vertegenwoordigt meer dan 5.000 beroepsjournalisten in België. Ongeveer de helft werkt voor kranten of tijdschriften.

De AVBB is bezorgd over de mogelijke gevolgen van de abrupte schrapping van de krantenconcessie. De korte termijn – over ongeveer een maand stopt de levering van het drukwerk door Bpost – zet de betrokkenen budgettair voor het blok. De AVBB acht de termijn te kort en vreest dat een snelle en ondoordachte heroriëntering van de 125 miljoen euro mogelijk blijvende gevolgen heeft op het vlak van tewerkstelling en een toegankelijke pers.

De AVBB wil de aandacht vestigen op volgende punten:

- De werkgelegenheid in de journalistiek, die al voortdurend onder druk staat, mag niet in het gedrang komen. De AVBB vraagt de politieke verantwoordelijken aandacht te hebben voor het domino-effect van de beslissing, ook op de kwaliteit van de journalistiek.

- Toegang tot informatie en de digitale kloof, die nog altijd aanwezig is in onze samenleving. De beslissing houdt noodzakelijkerwijs rekening met de diversiteit van de nieuwsuitgevers in ons land en de specifieke behoeften van hun abonnees.

- Ongeacht de uitkomst van de gunning van de concessie is het van wezenlijk belang dat de kwaliteit van de distributie in het hele land wordt gewaarborgd, en dat tegen een eerlijke en redelijke prijs voor alle abonnees.

De AVBB hekelt de improvisatie in dit dossier en de variëteit aan onrijpe voorstellen – van fiscale aftrek op papieren kranten voor abonnees dan wel uitgevers of andere. De maatschappelijke gevolgen van een ondoordachte beslissing zijn te groot.

Brussel, 2 december 2023

(Foto: Yorick Jansens/BELGA PHOTO)

Onze partners