Overslaan en naar de inhoud gaan

VVJ Academy: Seminar 'Hoe regelen we AI op redacties?'

woensdag
17
apr
10 - 13 u

Het Huis van de Journalist
Zennestraat 21 
1000 Brussel

Met Patrick Lacroix (directeur Belga) en Hannes Cools (onderzoeker Universiteit Amsterdam)

AI mengt zich almaar meer met het journalistieke werk. Hoe vangen we dat op de redacties op? Komen er nieuwe regelingen in verband met werkgelegenheid, bijscholing en auteursrechten? Welke nieuwe beroepsethische normen dringen zich op? En hoe gaan we om met externe AI-ontwikkelaars die vegeteren op journalistiek werk om hun taalmodellen te voeden en te trainen? Twee bevoorrechte getuigen ontwikkelen op dit seminarie hun visie. We reserveren tijd voor debat en zorgen na afloop voor een hapje en een drankje.

Patrick Lacroix is sinds zeven jaar directeur van persagentschap Belga. Al 25 jaar is hij actief in de nieuwsmediasector, waar hij diverse directiefuncties heeft bekleed – ook op internationaal niveau. Steeds had hij daarbij veel aandacht voor de impact van technologie, en vandaag die van AI, op de nieuwsmedia.

Dr. Hannes Cools is Assistant Professor Human Factor in New Technologies aan de Universiteit van Amsterdam en verbonden aan een paar andere universiteiten. Voordien werkte hij aan het Instituut voor Media Studies van de KU Leuven. Zijn onderzoekswerk betreft onder meer AI, computational journalism en news automation.

Het programma:

10u-10:45u Hannes Cools

10:45u-11u Vragen

11u-11:15u Pauze

11:15u-12u Patrick Lacroix

12u-12:15u Vragen

12:15u-13u Lunch

Iedereen welkom.

Wel vooraf inschrijven via deze link.

 

Onze partners