Overslaan en naar de inhoud gaan

VVJ Academy: Seminar 'Hoe regelen we AI op redacties?'

woensdag
17
apr
10 - 13 u

Het Huis van de Journalist
Zennestraat 21 
1000 Brussel

Met Patrick Lacroix (directeur Belga), Hannes Cools (vorser Universiteit Amsterdam) en Pol Deltour (VVJ Academy)

AI mengt zich almaar meer met het journalistieke werk. Hoe vangen we dat op de redacties op? Komen er nieuwe regelingen in verband met werkgelegenheid, bijscholing en auteursrechten? Welke nieuwe beroepsethische normen dringen zich op? En hoe gaan we om met externe AI-ontwikkelaars die vegeteren op journalistiek werk om hun taalmodellen te voeden en te trainen? Drie bevoorrechte getuigen ontwikkelen op dit seminarie hun visie. We reserveren tijd voor debat en zorgen na afloop voor een hapje en een drankje.

Patrick Lacroix is sinds zeven jaar directeur van persagentschap Belga. Al 25 jaar is hij actief in de nieuwsmediasector, waar hij diverse directiefuncties heeft bekleed – ook op internationaal niveau. Steeds had hij daarbij veel aandacht voor de impact van technologie, en vandaag die van AI, op de nieuwsmedia.

Dr. Hannes Cools is Assistant Professor Human Factor in New Technologies aan de Universiteit van Amsterdam en verbonden aan een paar andere universiteiten. Voordien werkte hij aan het Instituut voor Media Studies van de KU Leuven. Zijn onderzoekswerk betreft onder meer AI, computational journalism en news automation.

Pol Deltour is coördinator van de VVJ Academy, het pas gelanceerde kenniscentrum over journalistiek. Eerder werkte hij negen jaar voor De Morgen en 24 jaar als algemeen secretaris van de VVJ. Een hoofdthema van VVJ Academy in zijn eerste werkjaar is de impact van AI op de journalistiek en hoe daar als journalisten mee om te gaan.

Iedereen welkom.

Wel vooraf inschrijven via deze link: https://www.eventbrite.be/e/tickets-seminar-hoe-regelen-we-ai-op-de-redacties-825306472877?aff=oddtdtcreator

 

Onze partners