Overslaan en naar de inhoud gaan

Presentatie survey 'AI in de journalistiek'

vrijdag
21
jun

Het Huis van de Journalist
Zennestraat 21
1000 Brussel

Hoe kijken journalisten aan tegen de AI-ontwikkelingen? Zijn ze vertrouwd met generatieve AI? Hoe vaak, waarvoor en waarom gebruiken ze generatieve AI? Welke kansen en risico’s zien journalisten? Liggen ze wakker van ethische of juridische kwesties? Zijn er taken die volgens hen beter niet kunnen uitbesteed worden aan AI? Welke impact heeft generatieve AI op het vertrouwen in de nieuwsmedia? Zijn er op de redactie richtlijnen voor ethisch gebruik? Wie moet er waken over verantwoord gebruik van generatieve AI? Hoe belangrijk is de ontwikkeling van interne AI-tools? 

Liefst 220 Vlaamse journalisten vulden de AI-survey van VVJ Academy en de UGent in. 

Onderzoeker Stephanie D’haeseleer (UGent) presenteert de resultaten op 21 juni in het Huis van de Journalist. Erna komt een panel van journalistenverenigingen en onderzoekers aan bod.

Sprekers

Stephanie D’haeseleer is doctoraatsonderzoeker aan de vakgroep Communicatiewetenschappen aan de Universiteit Gent, verbonden aan de onderzoeksgroepen imec-mict en Center for Journalism Studies. Haar onderzoeksveld situeert zich breder binnen journalism en media studies, en bestudeert specifiek de rol van generatieve AI en de strijd tegen desinformatie op socialemediakanalen.

Tomas Ooms is docent en onderzoeker bij Arteveldehogeschool. Voordien heeft hij gewerkt voor de onlineredacties van Canvas (VRT) & De Tijd (Mediafin).

Milou Vollebregt is NVJ-bestuurder en redacteur bij stichting #UseTheNews Nederland dat zich inzet voor meer mediawijsheid bij jongeren en jongerenwijsheid bij media. Daarnaast is ze junior onderzoeker bij het Lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie.

Charlotte Michils is algemeen secretaris bij de VVJ.

Programma

10u Welkom, presentatie surveyresultaten door Stephanie, vragen/reacties publiek

11u Reflectie op de onderzoeksresultaten door AHS, VVJ en NVJ, vragen/reacties publiek

12u Lunch

Inschrijven

 

Onze partners