De Journalist

Wie als beroepsjournalist erkend is krijgt maandelijks het magazine van de VVJ, De Journalist, in de bus. Op de site kan je de eerder verschenen nummers van de Journalist raadplegen en zoeken in het archief.

Recentste edities van De Journalist

De Lijn schrapt gratis netabonnement voor journalisten. Journalisten met het juiste contract genieten fiscaal voordeel auteursrechten. Mediaminister wil perssteun meer focussen op journalistiek. Raad voor de Journalistiek mag uitspraak over blogger publiceren. En René De Witte raadt collega’s een verzekering beroepsaansprakelijkheid aan.


Vlaamse kranten lijken almaar meer op elkaar. VVJ steunt freelancers in conflict met de fiscus. RSZ mag sociale bijdragen heffen op auteursrechten. Besparingen bij VRT treffen ook de Nieuwsdienst. En UA-prof Peter Van Aelst brengt verhouding pers-politiek in kaart.


Cartoonisten vragen respect voor hun vrijheid. Belga verslaat de nacht vanuit Sydney. Freelancers dienen Mediahuis van antwoord. Verwarring rond auteursrechten blijft compleet. En Jeroen Denaeghel (P-magazine): ‘Met lust is niks mis’


Freelancers aanvaarden nieuw kadercontract Mediahuis niet. Regering-Bourgeois wil private omroepen en nieuwe media stimuleren. Bart Dobbelaere: ‘deredactie.be is geen eerlijke concurrentie’. Uitgevers ijveren voor gedeeltelijke fiscale vrijstelling journalistenlonen. En Bart Steenhaut: ‘Muziek en schrijven lagen me meer dan studieboeken’.


Financiën aanvaardt gedeeltelijke omzetting journalistenlonen in auteursrechten. Journalisten verdeeld over belang van diversiteit in het nieuws. Raad voor de Journalistiek vindt VRT-reportage met verborgen camera legitiem. Wisseling van de wacht bij de Raad voor de Journalistiek. En Bert De Vroey houdt van de anonimiteit van de achtergrondcommentator.