De Journalist

Wie als beroepsjournalist erkend is krijgt maandelijks het magazine van de VVJ, De Journalist, in de bus. Op de site kan je de eerder verschenen nummers van de Journalist raadplegen en zoeken in het archief.

Recentste edities van De Journalist

VVJ en AVBB kiezen nieuwe besturen. Financiënminister stelt freelancers gerust over auteursrechtenvergoedingen. Brusselse rechtbank kent ook publieke figuren privacy toe. Steven De Foer steeds weer op zoek naar grote verhalen. En VVJ Antwerpen nodigt uit op gezinsdag in de Efteling op 1 mei.


Charlie Hebdo: de puinhoop na de raid. Mediahuis past contract voor freelancers aan. Samenwerking regio-tv moet ook journalistiek renderen. Frida Deceunynck: veilige gids voor het slijk der aarde. En: wie worden de beste woordvoerders van 2015?


Financiënminister spuit opnieuw mist over fiscaal regime auteursrechten. Brengen Blendle, Myjour & Co. soelaas voor freelancers? Afscheid van Jaak Vandyck. Hilde Van Malderen: ‘Objectiviteit is een van mijn sterke punten’. En verder: het VVJ-rapport over journalistiek in 2014.


De Lijn schrapt gratis netabonnement voor journalisten. Journalisten met het juiste contract genieten fiscaal voordeel auteursrechten. Mediaminister wil perssteun meer focussen op journalistiek. Raad voor de Journalistiek mag uitspraak over blogger publiceren. En René De Witte raadt collega’s een verzekering beroepsaansprakelijkheid aan.


Vlaamse kranten lijken almaar meer op elkaar. VVJ steunt freelancers in conflict met de fiscus. RSZ mag sociale bijdragen heffen op auteursrechten. Besparingen bij VRT treffen ook de Nieuwsdienst. En UA-prof Peter Van Aelst brengt verhouding pers-politiek in kaart.