De Journalist

Wie als beroepsjournalist erkend is krijgt maandelijks het magazine van de VVJ, De Journalist, in de bus. Op de site kan je de eerder verschenen nummers van de Journalist raadplegen en zoeken in het archief.

Recentste edities van De Journalist

Cartoonisten vragen respect voor hun vrijheid. Belga verslaat de nacht vanuit Sydney. Freelancers dienen Mediahuis van antwoord. Verwarring rond auteursrechten blijft compleet. En Jeroen Denaeghel (P-magazine): ‘Met lust is niks mis’


Freelancers aanvaarden nieuw kadercontract Mediahuis niet. Regering-Bourgeois wil private omroepen en nieuwe media stimuleren. Bart Dobbelaere: ‘deredactie.be is geen eerlijke concurrentie’. Uitgevers ijveren voor gedeeltelijke fiscale vrijstelling journalistenlonen. En Bart Steenhaut: ‘Muziek en schrijven lagen me meer dan studieboeken’.


Financiën aanvaardt gedeeltelijke omzetting journalistenlonen in auteursrechten. Journalisten verdeeld over belang van diversiteit in het nieuws. Raad voor de Journalistiek vindt VRT-reportage met verborgen camera legitiem. Wisseling van de wacht bij de Raad voor de Journalistiek. En Bert De Vroey houdt van de anonimiteit van de achtergrondcommentator.


BBI legt freelancers op de rooster over auteursrechten. Nu TV Oost slachtoffer van rechterlijke censuur. Europees Hof bezegelt ‘recht op vergeten’ – wat nu met het nieuws? Lisbeth Imbo voelt zich bij De Morgen in haar sas. En ook journalisten kunnen het zonder auto.


VVJ en Kortom verkiezen Frédéric Petit tot woordvoerder van het jaar Wat zeggen de verkiezingsprogramma’s over media en journalistiek ? Sociaal akkoord bij Mediahuis Beginnende journalisten zuchten onder jobonderzekerheid En Bart Bekaert (Q-Music) over de waarde van kort nieuws.