Overslaan en naar de inhoud gaan

Vlaams Belanger Luc Lamine vordert vernietiging Bronnenwet

Lamine vraagt meteen de vernietiging van de volledige wet, niet alleen maar één of enkele artikelen eruit.

Hij baseert zijn vordering op drie argumenten. Om te beginnen neemt hij het niet dat enkel professionele journalisten aanspraak kunnen maken op de wettelijke bescherming, en onbezoldigden niet.

Lamine vindt anderzijds de bronnenbescherming als zodanig te ruim. De wet zegt dat journalisten enkel gedwongen kunnen worden tot de onthulling van hun vertrouwelijke bron teneinde fysieke bedreigingen tegen te gaan. Volgens Lamine moet dit al kunnen wanneer iemand zich aangetast weet in zijn goede reputatie of privacy.

Bovendien moet het bronnengeheim volgens Lamine ook doorbroken kunnen worden in functie van de repressie van fysieke aanslagen, en niet enkel ter voorkoming ervan.

Lamine ziet in een en ander de schending van enkele grondwetsartikelen en bepalingen uit de internationale mensenrechtenverdragen, en dat is precies wat het Arbitragehof ertoe kan brengen een wetsbepaling te vernietigen.

De hoogleraar, die contractenrecht doceert in Leuven, meent overigens over het vereiste belang te beschikken om zijn verzoekschrift in te dienen. Hij verwijst naar een paar anonieme interviews in De Morgen en De Standaard met twee collega's van hem aan de KU Leuven. Die namen Lamine onder vuur toen bleek dat de man voor het Vlaams Blok opkwam bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2000. Lamine diende klacht in wegens laster, en vreest nu dat die procedure door de bronnenwet wordt gehypotheceerd.

Het verzoekschrift bij het Arbitragehof dateert van 28 april jl., en is op 25 mei in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. Het grondwettelijk hof doet in principe binnen het jaar uitspraak over de vordering. De minister van Justitie komt het formeel toe de wettekst te verdedigen. De AVBB bekijkt de mogelijkheid om als derde belanghebbende tussenbeide te komen in de procedure.

Het blijft onzeker hoe het Arbitragehof zal antwoorden op de drie juridische 'middelen' van Lamine. Wel staat vast dat Kamer van Volksvertegenwoordigers en Senaat uitvoerig hebben gedebatteerd over de aangehaalde punten. In die zin is er allerminst sprake van enig willekeurig onderscheid dat zou worden gemaakt.

Luc Lamine is behalve hoogleraar aan de rechtenfaculteit van de KU Leuven ook actief lid van het Vlaams Belang. Hij is secretaris van de VB-afdeling Haacht-Rotselaar. Zijn echtgenote Maggy Weemaes zetelt als gemeenteraadslid in Rotselaar, waar Lamine zelf bij de gemeentelijke verkiezingen van 2000 ook kandidaat was. Samen met ondermeer Emiel Goelen en Reddy Demey vertegenwoordigt hij het VB in de Commissie voor Overheidscommunicatie.

Lamine was achter de schermen ook zeer actief als juridisch raadgever van het VB toen de partij zich gerechtelijk moest verantwoorden voor racisme. Na de veroordeling van het VB door het hof van beroep van Gent, kwam het tot een open conflict tussen de VB-top en Lamine. De rechtsdocent vond dat de partij haar veroordeling moest aanvechten voor het Europees Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg, wat Dewinter & Co. niet zagen zitten.

Pol Deltour

Onze partners