Overslaan en naar de inhoud gaan

Verificatie handboek voor onderzoeksjournalistiek

 

Vorig jaar had het EJC al het ‘Verification Handbook’ gepubliceerd, dat zich concentreerde op de verificatie van verslaggeving bij breaking news. Met dit nieuwe handboek gaat de EJC dieper in op de diverse technieken die kunnen worden gehanteerd bij onderzoeksjournalistiek.

 

In tien hoofdstukken krijg je onder meer inzicht in het gebruik van openbare bronnen en van  ‘user generated’ informatie, wordt uiteengezet hoe je via onlineonderzoek de ‘wie’, ‘waar’ en ‘wanneer’ van mensen kunt nagaan, hoe je databanken inzet en de kwaliteit van de data checkt, hoe je informatie ontsluiert, hoe je informatie die door gebruikers is geleverd (user generated content) checkt, hoe je die informatie gebruikt bij onderzoek naar oorlogsmisdaden en hoe je je nieuwsdienst organiseert voor een betere en accurate onderzoeksverslaggeving. Aansluitend zijn nog drie case studies opgenomen.

 

De kennis en de expertise die aan de basis liggen van dit handboek komen van bekende internationale media, onderzoekscentra en sociale organisaties, zoals onder meer de BBC, Der Spiegel, het Tow Center for Digital Journalism van de Columbia University, het African Network of Centers for Investigate Reporting, the Arab Reporters for Investigfate Reporting en Amnesty International.

 

Het mooiste van dit allemaal is nog dat je dit handboek hier gratis kunt downloaden. (I.D.)

 

Onze partners