Overslaan en naar de inhoud gaan

RSF veroordeelt agressie tijdens rellen

Mady Diawara, een cameraman bij France 2, kreeg een steen in zijn gezicht. Drie andere journalisten van France 2 moesten hun wagen verlaten waarna tientallen jongeren de wagen in brand staken.

Buitenlandse journalisten ontsnappen niet aan de agressie. Mihye Kim, een journalist van de Zuid-Koreaanse zender KBS, kreeg op 5 november van enkele jongeren te horen dat ze niet het recht had om te filmen op hun territorium, tenzij ze geld gaf. De journaliste weigerde, de jongeren sloegen de camera kapot en vielen Kim aan. Ze werd opgenomen in het ziekenhuis. De cameraploegen van het Duitse ARD vermijden om 's nachts op pad te gaan.

Ook Belgische journalisten delen in de brokken. Een RTBf-ploeg werd zondag in de buitenwijken van Rijsel aangevallen. De cameraman kreeg een klap in het gezicht en werd geraakt door een steen. De RTBf-directie zei nadien dat zo'n aanval op de persvrijheid onaanvaardbaar is. Tijdens een ritje door Molenbeek werd de achterruit van een wagen van journalisten van Het Nieuwsblad verbrijzeld. (foto: Philip Reynaers, Photo News)

Onze partners