Overslaan en naar de inhoud gaan

Raad van Europa lanceert aanbevelingen voor betere bescherming journalisten

Met de aanbevelingen wil de Raad van Europa de persvrijheid vrijwaren. Zo wil hij de 47 lidstaten streng laten optreden tegen fysiek geweld op journalisten. Daarnaast ijvert de Raad voor een snelle, professionele en correcte vervolging bij misdaden tegen journalisten. Zeker wanneer journalisten tijdens hun werk het leven laten, moet er een snel en correct onderzoek worden gevoerd, door gespecialiseerd personeel. Lidstaten kunnen bij de Raad aankloppen voor de nodige begeleiding om aan hun verplichtingen te voldoen.

Aan lidstaten wordt verder gevraagd preventieve maatregelen te nemen tegen de bedreiging van journalisten, zoals politiebescherming. Een andere mogelijkheid is de oprichting van een hotline, of een noodnummer waarop journalisten terechtkunnen wanneer ze in nood verkeren.

Tot slot moeten de 47 landen werk maken van doeltreffende slachtofferhulp, zowel voor getroffen journalisten als voor hun familieleden. Dat omvat ook juridisch verweer, financiële compensaties, medische en psychologische behandelingen, en het regelen van verplaatsingen en onderdak.

Een volledig overzicht van alle aanbevelingen vind je op deze pagina.

Onze partners