Overslaan en naar de inhoud gaan

Prijzen voor onderzoeksjournalistiek uitgereikt

De prijs voor de beste audiovisuele inzending werd overhandigd aan fotograaf Kadir van Lohuizen voor zijn fotoboek 'Diamond Matters'.

Dit jaar is voor het eerst ook een aanmoedigingprijs uitgereikt en wel aan Kristof Clerix. Hij ontving deze voor zijn artikel in het Vlaamse MO-magazine 'From Brussels with Love', over de activiteiten van buitenlandse inlichtingendiensten in België.

De winnaars in de categorieën tekstuele en audiovisuele producties ontvingen voor hun uitmuntende werk uit handen van de jury 1.500 euro, een oorkonde en een glazen sculptuur in de vorm van een loep. De winnaar van de aanmoedigingsprijs kreeg een oorkonde en een geldprijs van 750 euro.

De jury maakte een keuze uit 37 inzendingen uit Nederland en Vlaanderen. De producties werden allen gepubliceerd of uitgezonden tussen 1 april 2004 en 1 april 2005.

De jury bestond dit jaar uit: Gerard van Westerloo (voorzitter), Rik van Cauwelaert, Harm van den Berg, Yvonne Gnirrep en Ineke Jungschleger. In haar juryrapport roemt de voorzitter de vele inzendingen van hoge journalistieke kwaliteit. Slechts enkele inzendingen voldeden echter aan de eisen die de jury stelt specifiek aan onderzoeksjournalistiek.

Onze partners