Overslaan en naar de inhoud gaan

NVJ brengt De Persgroep voor rechter

Het Haagse gerechtshof moet bekijken of de algemene voorwaarden van De Persgroep “onredelijk bezwarend” zijn voor freelancers. Als in de algemene voorwaarden ‘exclusiviteit’ is bepaald, kan het hof oordelen dat dit onredelijk bezwarend is, omdat de Nederlandse wet voorschrijft dat zoiets in een akte moet worden opgenomen, die de freelancer moet ondertekenen. Indien het hof in die zin zou oordelen, dan geldt dat meteen ook voor de algemene voorwaarden van andere uitgevers, indien daarin exclusiviteitsbedingen zouden zijn opgenomen.

Ook een bepaling dat freelancers afstand doen van een vernietigingsbevoegdheid is volgens de Taskforce onredelijk, omdat dit indruist tegen de bedoeling van de wetgever inzake exclusieve licenties.

Over tarieven kan het hof zich niet in het algemeen uitspreken. In Nederland stelt de Persgroep de freelancers een basistarief van 13 cent per woord voor. Of dat billijk is, volgens het Nederlandse auteurscontractenrecht, mag het hof niet beoordelen. Freelancers kunnen die concrete vraag wel voorleggen aan een reguliere rechter.

De Taskforce heeft vrijdag 15 juli in principe beslist om naar het gerechtshof in Den Haag te trekken. Tegen het eind van de zomer wordt bekeken welke bepalingen aan het hof zullen worden voorgelegd.  Vervolgens zal De Persgroep worden gedagvaard en kan de rechtszaak starten. Een uitspraak wordt pas volgend jaar verwacht.

 

Onze partners