Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw redactiestatuut bij de VRT

De deontologische raad van de VRT bestaat voortaan enkel nog uit verkozen journalisten, voorheen zaten daar ook nog hoofdredacteurs bij. Om de drempel te verlagen, kunnen journalisten op elk moment advies vragen aan de raad, die ook als bemiddelaar kan optreden op de redactie. Om het even welke klacht tegen een journalist moet door de deontologische raad beoordeeld worden.

Nog een nieuwigheid: het redactiestatuut richt per nieuwsdienst (radio,tv en online) een redactieraad op. De redactieraad bespreekt de algemene werking van de betrokken redactie. De raad heeft ook een specifieke functie die in het statuut uitdrukkelijk wordt omschreven: bij het benoemen en ontslaan van een hoofdredacteur moet de redactieraad gehoord worden. De redactieraad is een adviesgevend orgaan dat representatief is voor de betrokken dienst.

Naast deze nieuwe procedures, zijn ook de deontologische regels voor VRT-journalisten nog eens opnieuw bekeken en geactualiseerd. Zo zijn de regels over het respecteren van embargo’s in overeenstemming gebracht met de aanbeveling hierover van de AVBB.

Je leest meer over het vernieuwde redactiestatuut van de VRT in nummer 80 van De Journalist.

Onze partners