Overslaan en naar de inhoud gaan

Manuela Hollanders nieuwe voorzitster AVBB

Dat is gebleken op de jaarvergaderingen van de Belgische journalistenbond AVBB en de Vlaamse journalistenvereniging VVJ, zaterdag 26 februari in de Brusselse Résidence Palace.

Manuela Hollanders is tot voorzitster verkozen van de Franstalige AJP (Association des Journalistes Professionnels) en, gelet op de federale beurtrol, dus ook van de federale AVBB (Algemene Vereniging van BeroepsJournalisten in België). Samen met VVJ-voorzitter Marc Van de Looverbosch moet zij de AVBB de komende twee jaar in goede banen leiden.
Zoals aangekondigd in februari 2003, heeft AVBB-voorzitter Philippe Leruth zijn voorzittersmandaat halfweg stop gezet. In juni 2004 werd hij tot ondervoorzitter van de EFJ (Europese Federatie van Journalisten) verkozen en als dusdanig blijft hij lid zonder stemrecht van de raden van bestuur van AJP en AVBB.

Manuela Hollanders is 37 en werkt als journaliste sinds 1999. Ze is loontrekkende journaliste bij « L’Echo » na enige tijd actief geweest te zijn bij het magazine « Bizz ». Voordien was ze ook nog actief in communicatiefuncties bij ondermeer Sabena en het agentschap « Decitime ». Sinds Mia Doornaert (« De Standaard ») in de jaren tachtig is zij de eerste vrouwelijke voorzitster van de federale AVBB.

De algemene vergadering van de VVJ heeft bovendien, in een buitengewone zitting, een aanpassing van de statuten goedgekeurd waardoor ook perscorrespondenten en technisch ondersteunend personeel kunnen toetreden tot de vereniging, zij het als ‘erelid’. De hoedanigheid van stemgerechtigd ‘werkend’ lid blijft voorbehouden voor de erkende beroepsjournalisten die tevens als enige houder blijven van de officiële persdocumenten.
Omdat losse persmedewerkers en technici veelal dezelfde problemen ondervinden als beroepsjournalisten, wordt hen door de VVJ een lidmaatschap aangeboden waardoor ze tot op zekere hoogte een beroep zullen kunnen doen op de informatiekanalen en de service van het secretariaat. Een tweede buitengewone algemene vergadering moet de statutenwijziging nu nog bekrachtigen. De Raad van Bestuur van de VVJ zal vervolgens de modaliteiten van het nieuwe lidmaatschap verder uitwerken.

De algemene vergaderingen van VVJ en AVBB hebben verder de rekening 2004 en de begroting 2005 goedgekeurd. Zij namen ook nog kennis van de uitvoerige jaarverslagen van hun respectievelijke voorzitters.
De federale algemene vergadering nam in dat kader akte van de stand van zaken rond het wetsontwerp op het journalistieke bronnengeheim. De AVBB heeft uitdrukkelijk haar wens bevestigd dat dit wetsvoorstel binnenkort door de Kamer wordt goedgekeurd zoals het onlangs door de Senaat is aanvaard.

(PD)

Onze partners