Overslaan en naar de inhoud gaan

Iedereen journalist ?

VTM-hoofdredacteur Eric Goens zegt in een persmededeling: 'Met ons initiatief 4040 wil Het Nieuws de band met de kijkers aanhalen, want wij maken nieuws dicht bij de mensen. Ook de kijker wordt nu reporter voor ons.'

VTM haalt zijn mosterd bij de Noorse mediagroep VG. Anderhalf jaar geleden startte de zender met een nieuwslijn, het nummer daarvan zou er al even bekend zijn als de noodnummers van hulpdiensten.

Allicht niet helemaal toevallig start Het Laatste Nieuws vandaag met net hetzelfde initiatief. Ook daar kunnen lezers voortaan berichten en beelden doorsturen via GSM, e-mail, telefoon of een klassieke brief. Daar gaat het project onder de naam '4545'.

De VVJ – Vlaamse Vereniging van BeroepsJournalisten – neemt met verwondering kennis van de ‘tiplijncampagnes’ die VTM en Het Laatste Nieuws vandaag parallel opzetten. Anderhalve maand geleden lanceerde De Standaard Online een gelijkaardige oproep voor nieuwsfoto’s voor op zijn website.

Voor de VVJ is het evident dat redacties een beroep doen op het publiek voor de verstrekking van tips. Zoiets verhoogt ontegensprekelijk de kwaliteit van het nieuwsaanbod, dat immers vollediger wordt.

De kernvoorwaarde blijft weliswaar dat professionele journalisten de informatie verwerken en controleren.

In de campagnes van VTM en HLN wordt de grens ernstig opgeschoven in de richting van particulieren die zelf nieuwsberichten of beeldmateriaal aanmaken. De betrokken redactiechefs geven minstens de indruk de rol van de journalisten op hun redactie te willen beperken, wat niet alleen zware persoonlijke gevolgen heeft voor de journalisten maar tevens de kwaliteit van het nieuwsaanbod serieus in het gedrang brengt.

De vergelijking met de fameuze ‘kliklijnen’ van justitie, die overstelpt werden met foute, valse, lasterlijke, door haat en rancune ingegeven informatie (waarna die kliklijnen overigens werden opgedoekt) ligt voor de hand. Hoe zit het overigens met de aansprakelijkheid voor dergelijk ‘nieuws’ ?

De VVJ pleit dan ook voor de vrijwaring en zelfs versterking van de rol van beroepsjournalisten op de redacties. Alleen hun professionele vorming en beroepsethische maatstaven staan garant voor het behoud van de nieuwskwaliteit in Vlaanderen.

De VVJ rekent op de Vlaamse overheid om, via zowel het omroepbeleid als het perssteunbeleid, duidelijke krijtlijnen te trekken aan het adres van de mediamanagers. Alleen dit biedt in het huidige mediaklimaat waarborgen voor voldoende redactiebezettingen, ernstige personeelsstatuten en redactionele onafhankelijkheid.

Pol Deltour

Onze partners