Overslaan en naar de inhoud gaan

Betty Mellaerts al weg bij cultuurzender Exqi

Het ontslag van Betty Mellaerts als hoofdredactrice van Exqi komt er net op het moment dat de zender op zijn eerste uitzenddag groots zou uitpakken met een tien uur durende captatie van de 0110-concerten in Antwerpen. En ook net vandaag, 1 oktober, bezoekt prins Filip Euro1080, in het kader van Openbedrijvendag.

Exqi past in het kader van een project van Euro1080 voor twaalf Europese cultuurzenders, die pan-Europees zullen programmeren. Bedoeling is te beginnen met dagelijks twee à vier uur culturele programma’s, gaande van klassieke muziek tot pop en rock, maar ook met aandacht voor architectuur, design, fotografie, theater en dergelijke meer. Slechts twintig procent van de programma’s zou puur regionaal – nationaal dus, vanuit Europees perspectief – zijn.

Exqi is vooralsnog enkel te ontvangen op een digitaal platform van een koepel van kabelmaatschappijen en via de Astra-satelliet. Maar omdat de zender afgelopen week is erkend als generalistische zender, zou het kunnen dat de kabelmaatschappijen worden verplicht hem in hun gewone aanbod op te nemen.

Maar het zal zonder Betty Mellaerts zijn, heeft zij aan het persagentschap Belga laten weten. Zij is het in extremis niet eens geraakt met Fehervari over de kwaliteit en de inhoud van de programma’s, en ze heeft haar bedenkingen bij de garantie van onafhankelijkheid voor de redactie.

Volgens de woordvoerder van Euro1080 was het de bedoeling dat Mellaerts wekelijks een diepgaand interview zou verzorgen, maar is de zender door de aard van de licentie die hij heeft verkregen alsnog verplicht dagelijks een cultuurjournaal uit te zenden. Dat zou voor nogal wat stress hebben gezorgd. Volgens de woordvoerder is Mellaerts alsnog welkom om gravende interviews te doen voor de zender. Maar voor de dagelijkse leiding van de redactie moet naar een nieuwe kandidaat worden gezocht. (I.D.)

Onze partners