You are here

Beste Nederlandstalige woordvoerders bekroond op Nacht van de Woordvoerder

An Van Hamme van de Brusselse vervoermaatschappij MIVB is verkozen tot Nederlandstalig woordvoerder van het jaar. De prijs voor politiek woordvoerder gaat naar Margot Neyskens van het kabinet Tommelein. Daarnaast is Peter De Waele van de federale politie in de bloemen gezet als beste interviewgever.

An Van Hamme van de Brusselse vervoermaatschappij MIVB is gisteravond verkozen tot Nederlandstalig woordvoerder van het jaar. Zij greep tijdens de vorige edities steeds naast de prijzen en is nu de verdiende winnares. Met de aanslagen en het overlijden van een MIVB-supervisor na verkeersagressie heeft zij serieuze crisissen met glans doorstaan. Van Hamme werkt sinds 2004 voor de MIVB. Eerst als persattaché, vervolgens als persverantwoordelijke en sinds 2011 als press & stakeholders communications manager.

De prijs voor politiek woordvoerder gaat naar Margot Neyskens van het kabinet Tommelein. Politieke journalisten waarderen haar ten zeerste voor haar uitstekende bereikbaarheid en grote dossierkennis. Neyskens is sinds oktober 2014 woordvoerster van Bart Tommelein. Eerst als staatssecretaris, maar sinds mei 2016 als Vlaams minister voor Begroting, Financiën en Energie.

Peter De Waele van de federale politie werd in de bloemen gezet als beste interviewgever. Volgens de jury antwoordt hij gevat, direct en met grote expertise op vragen over vaak moeilijke onderwerpen. De Waele begon in 1982 als wachtmeester bij de rijkswacht. In 1996 stond hij mee aan de wieg van de pedofiliecel, waarvan hij ook het hoofd werd. Vier jaar geleden werd hij woordvoerder.

Met deze prijzen bekronen communicatievereniging Kortom en de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) de woordvoerders die een voorbeeld zijn voor hun vakgenoten. De eerste stemronde door beroepsjournalisten en woordvoerders leverde 299 stemmen op voor in totaal 112 woordvoerders. Na de publieksronde koos een vakjury de winnaar uit een shortlist per categorie.

De vakjury bestond uit zowel journalisten als woordvoerders. Namens de pers zetelden Saskia Laurent (Belga), Paul Van Landeghem (Radio 2) en Pol Deltour (VVJ). Aan woordvoerderskant zaten Frédéric Petit (Infrabel), Barbara Van Speybroeck (bpost), Sara Vercauteren (MEDIALAAN) en Tom Van de Vreken (De Lijn) in de jury.