Overslaan en naar de inhoud gaan

Belasting auteursrechten blijft 15 procent

Maandag 26 november kondigde de auteursvereniging Sabam aan dat de federale overheid ook auteursrechten, net als andere roerende inkomsten, tegen een tarief van 25% zou belasten, terwijl dat sinds 2008 maar 15% was. De belasting zou dan wel “bevrijdend” zijn, dus niet meer te vermelden op de belastingaangifte. De artistieke en journalistieke wereld stond meteen in rep en roer en liet duidelijk zijn ongenoegen blijken.

 

Op het kernkabinet is dan vrijdagmorgen besloten die maatregel – die slechts 5,4 miljoen euro zou hebben opgebracht – ongedaan te maken. De fiscale voorheffing blijft dus op het niveau van 15% en volgens Rik Otten, de woordvoerder van minister Steven Vanackere (Financiën), blijven ook de kostenforfaits gehandhaafd.

 

Dit betekent dat – voor aanslagjaar 2013, inkomsten 2012 – van de eerste schijf van 14.640 euro aan auteursrechten 50% forfaitair wordt beschouwd als onkosten (en dus slechts de resterende helft tegen 15% wordt belast). Voor de volgende schijf van 14.640 euro (14.640 - 29.280 euro) geldt een kostenforfait van 25%. Op de schijf van 29.280 tot 54.890 euro aan auteursrechten is er geen kostenforfait meer (en betaal je in principe dus 15% roerende voorheffing op die volledige schijf). Boven de 54.890 euro worden auteursrechten gezien als beroepsinkomen en als zodanig belast. Ook dat was al zo sinds de wet van 2008.

 

De VVJ is uiteraard tevreden over de intrekking van de belastingverhoging op auteursrechten, omdat inkomsten uit auteursrechten niet kunnen worden gelijkgesteld met inkomsten uit kapitaal. Het gaat om inkomsten verkregen uit creatieve inspanningen, niet uit beleggingen. Voor veel auteurs – onder wie freelancejournalisten – zijn die inkomsten van cruciaal belang. Het gezamenlijk verzet van artiesten, journalistenverenigingen en auteursrechtenmaatschappijen heeft dus binnen de week tot een gunstig resultaat geleid. (I.D.)

 

 

Onze partners