Overslaan en naar de inhoud gaan

AVBB roept De Gucht op het matje

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (VLD) dreigde ermee de journaliste niet langer toe te laten op officiële reizen naar het buitenland. Colette Braeckman publiceerde in Le Soir over een kabinetsdocument dat de Congolese leider Kabila in een duister daglicht stelde, en volgens De Gucht deed de journaliste dat 'te kwader trouw'. Maar het document bevond zich wel in een persmap die het kabinet zelf had samengesteld en die ondertussen ook al bij de Congolese autoriteiten was aanbeland.

De AVBB keurt in een mededeling de houding van minister De Gucht af. "De deontologische vingerwijzing aan het adres van de journaliste is totaal misplaatst en is enkel bedoeld om het eigen mistasten in de communicatie te verhullen."

De AVBB wijst erop dat beroepsjournalisten die meegaan op officiële reizen "niet verondersteld worden hun vrijheid van spreken en hun journalistieke onafhankelijkheid achter te laten op de luchthaven". "Net zomin komt het de minister toe te kiezen welke journalisten hem al dan niet zullen vergezellen."

De AVBB hoopt dan ook dat Buitenlandse Zaken terug zal komen op haar standpunt, en zal hierover desnoods ook met de Eerste Minister contact opnemen.

(PD)

Onze partners