You are here

Nieuwsarchief

1 juni 2017
Freelancejournalisten die schrijven voor Mediahuis, De Persgroep, Mediafin en Roularta worden vanaf 1 juli verplicht om te factureren met 6 % btw. Voor het merendeel van hen een vervelende zaak, en bovendien onnodig nu de wet een expliciete btw-vrijstelling voor freelancejournalisten bepaalt.

1 juni 2017
Voor de 54ste keer reikte Belfius persprijzen uit voor de beste journalistiek, en dat leverde een reeks waardige laureaten op.

31 mei 2017
LENTIC - HEC Liège, een onderzoekscentrum van de Universiteit van Luik, werkt mee aan een Europees onderzoek naar de situatie van freelancers (niet alleen journalisten, maar in diverse beroepssectoren). Het gaat om het zogenaamde I-WIRE project.

13 mei 2017
De Vlaamse uitgevers hebben in onderling overleg beslist om al hun feelancejournalisten voortaan te laten factureren met BTW. De VVJ is verbaasd en ontgoocheld: de BTW-vrijstelling voor zelfstandige schrijvende journalisten was sinds 1993 wettelijk verworven en leverde nooit problemen op. Met de ingreep willen de uitgevers hun eigen administratie vereenvoudigen maar bezorgen ze het gros van de freelancejournalisten alleen maar extra administratieve overlast.

3 mei 2017
3 mei is de internationale dag van de persvrijheid. Toch is het maar de vraag of er veel te vieren valt. Diverse rapporten luiden immers de alarmbel. De situatie inzake persvrijheid is vandaag zorgwekkend, aldus de Unesco, de Raad van Europa, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, Journalisten zonder Grenzen, het Comittee to Protect Journalists, de Internationale Federatie van Journalisten en het European Centre for Press and Media Freedom. Een analyse door Dirk Voorhoof.

27 april 2017
Op 26 april kende Reporters sans Frontières België een mooie negende plaats toe op de wereldranglijst van de persvrijheid. Net die dag voerde justitie opnieuw een reeks huiszoekingen uit bij BBI-ambtenaren die informatie naar de pers zouden hebben gelekt. Een analyse.

25 april 2017
De VVJ en de Vlaamse uitgevers hebben met de Dienst Voorafgaande Beslissingen (DVB) van de FOD Financiën een akkoord bereikt over het fiscaal statuut van de vergoedingen die nieuwsmedia betalen aan freelancejournalisten voor de overdracht van auteursrechtelijke bijdragen. Volgens deze ‘ruling’ wordt de helft van de vergoeding beschouwd als gewone ‘baten’, de andere helft als ‘auteursrechtelijke vergoeding’, waarop een specifiek fiscaal regime van toepassing is. De 50/50 regeling geldt voor zowel freelancers in hoofd- als in bijberoep. Ze treedt in werking op 1 juli 2017.

13 april 2017
Leden van de VVJ kunnen aan een voordeliger tarief (-10%) deelnemen aan de jaarlijkse Dataharvest conferentie in de Thomas More Hogeschool van Mechelen.

29 maart 2017
Afgelopen zaterdag is Willy Courteaux – vooral bekend als ‘Dwarskijker’ bij Humo – overleden. Courteaux, die ook het volledige werk van Shakespeare heeft vertaald, is 93 jaar geworden. Voormalig VRT-journalist Lukas De Vos blikt terug op het leven van de polemische woordkunstenaar.

23 maart 2017
De digitalisering én het veranderend media/leesgedrag heeft de gedrukte media en hun verdienmodel in een 'noodtoestand' gebracht. Gekende werkwijzen bleken steeds minder soelaas te brengen. De uitgeefsector diende zich heruit te vinden : aanpassen of verdwijnen.