Overslaan en naar de inhoud gaan

Arbitragehof bekijkt Bronnenwet

Drie particulieren hebben verzoeken ingediend tot vernietiging van de wet van 7 april 2005. Onder hen de Leuvense hoogleraar Luc Lamine en diens echtgenote Maggy Weemaes. Lamine pleitte woensdag dat de Bronnenwet de deur open zet voor ongecontroleerde geruchtenstromen, zoals hij zelf eens mocht ervaren toen hij in De Standaard en De Morgen een negatieve pers kreeg. De aanleiding voor die berichtgeving was zijn kandidatuurstelling als Vlaams Belang'er bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen.

Voor de Belgische regering pleitte advocaat Emmanuel Jacubowitz dat de Bronnenwet wel degelijk alle toetsen inzake grondwettigheid en mensenrechten doorstaat. "Het gaat om een delicaat evenwicht tussen de informatievrijheid, de particuliere rechten van privacy en goede naam en de noodwendigheden inzake openbare orde", werd gezegd.

De AVBB/VVJ diende zich aan als tussenkomende partij in het geschil, en haar advocaat Herman Croux sloot zich aan bij het standpunt van de Belgische regering. "De reeks incidenten die we hebben gekend, tot en met de opsluiting van journalisten toe, illustreren al te duidelijk de noodzaak van deze wettelijke bescherming", aldus raadsman Croux.

Rechter Marc Bossuyt werd aangeduid als verslaggever voor het Hof. Co-rapporteur is de Franstalige rechter Paul Martens.

Voorzitter Alex Arts van het Arbitragehof zei dat de partijen later op de hoogte zullen worden gebracht van de datum van de uitspraak.

(PD, foto: Lambermont/Photo News)

Onze partners