You are here

Ook in het buitenland werken

Vraag: 
Sinds bijna twee jaar schrijf ik freelance. Bestaat er voor mij een bepaald statuut of een officieel document, dat het me – ook in het buitenland – makkelijker kan maken om te werken?

 

Als je in hoofdberoep werkt als journalist, en geen commerciële nevenactiviteiten hebt, kun je een erkenning als beroepsjournalist aanvragen. Je moet daarvoor wel al twee jaar bezig zijn als journalist, zonder commerciële nevenactiviteiten.

Werk je voor algemene nieuwsmedia, dan kom je in aanmerking voor het statuut van beroepsjournalist. Werk je voor gespecialiseerde media, dan kun je de titel van journalist van beroep aanvragen. Die titels zijn wettelijk geregeld in respectievelijk een wet van 30 december 1963 en een KB van 12 april 1965.

Heb je minder dan twee jaar journalistiek beroepsverleden, dan kun je het statuut van stagiair aanvragen bij de VVJ. Eenmaal je de twee jaar journalistiek volbracht hebt, kun je je erkenning als volwaardig beroepsjournalist aanvragen. Pas op: wie langer dan twee jaar met journalistiek is gestopt, moet strikt gezien opnieuw eerst de twee jaar stage doorlopen.

Ben je niet in hoofdberoep met journalistiek bezig (bijvoorbeeld omdat je een andere hoofdjob hebt) of ontplooi je ook commerciële bijactiviteiten, dan kun je het statuut van beroepsjournalist niet krijgen. Je kunt je dan wel bij de VVJ aansluiten als ‘persmedewerker’. Dan heb je recht op de diensten van het VVJ-secretariaat (juridisch, deontologisch, sociaal en enig fiscaal advies), krijg je maandelijks het vakblad De Journalist en jaarlijks de Journalistenagenda, en heb je toegang tot het Vademecum voor Zelfstandige Journalisten.

Op onze website (www.journalist.be) vind je meer informatie over het statuut en kun je formulieren downloaden voor het aanvragen van een erkenning als beroepsjournalist of voor toetreding tot de VVJ als persmedewerker.

Als beroepsjournalist kun je via de VVJ een internationale perskaart aanvragen.